Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.
Tartaletki
Składniki:
Mąka tortowa 1 kg
Cukier puder 300 g
Masło 0,5 kg
Żółtka 7 sztuk
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.
Gruszki
Składniki:
Gruszki 2 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
Goździki, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.
Beza włoska
Składniki:
100 g białek
200 g cukru
50 g wody
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.
Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.
Krem waniliowy
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30% 100 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 40 g (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki:
4 łyżki cukru
200g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu
Ten \"Pisior\" tak się \"wkręcił\", że na 21 radnych poparło go 20. Nawet twoi idole polityczni z Pisem się liczą i z nim rozmawiają. Jeszcze nie raz wam mina zrzednie w trakcie tej kadencji specjaliści od je*ania Pisu.
do Krzysztof S.
2024-05-08 10:27:02
Zanim tam trafią to najpierw te Lexusy i Mercedesy po miejscowości Jurgi jeżdżą.
2024-05-08 09:39:27
Idąc za interpretacją Państwowej Komisji Wyborczej to jeżeli ja dojeżdżam codziennie do pracy w Olsztynie i tak parkuje samochód to jestem mieszkańcem Olsztyna TAK ?
Mieszkaniec Rozóg
2024-05-07 20:07:31
Jeśli Łachacz zostanie wice burmistrzem to rządy Ochmana będą krótkie i burzliwe, ciagłe podkopywanie i podgryzanie.
Anna
2024-05-07 19:07:13
Krzysztof twoja wspołpca z Łachaczem z PSL do tego doprowadziła, tak więc zrób ukłon w stronę Beatki Januszczyk i do roboty.
Anna
2024-05-07 06:56:12
No i Łachacz poszedł do konta, bez swojego przewodnika i góru Rafała nie radzi sobie .
Jan
2024-05-07 06:53:43
Jak ja lubię takie komentarze: \" jesteś zaślepiony, wyprali ci mózg, pomyśl trochę\". To teraz to niby nas \"nie rżną bez mydła\" ?. Ludzie przestańcie żyć polityką, są ważniejsze rzeczy.
Olek
2024-05-07 06:53:17
Łachacz się zapłacze skończył się czas tego pana, Pisior się wkręcił i cwaniaczek Krasowski :(. Cudak, koleś przydupas Krasowskiego, który szuka tylko własnego zysku i korzyści i raczej bezinteresownym społecznikiem nie jest.
Krystof S.
2024-05-06 15:41:53
Porażka za porażką, porażka Beaty i Matłacha.
Jan
2024-05-05 22:44:14
Firma Budmar nie dokonała jeszcze napraw gwarancyjnych w świetlicach w Lipowej Górze i Nowym Gizewie. Czyżby znowu bubel???
Mieszkaniec
2024-05-05 22:10:26